Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украински капитан: Навлизането на руски войски в Крим е планирано преди две години

Мъже във военни униформи патрулират в столицата на Крим Симферопол
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Навлизането на руски войски в Крим е планирано още преди две години. Това твърди в интервю за "Хоризонт" украинският капитан от запаса 1-ви ранг Константин Афанасиевич, който живее на полуострова от близо 25 години.

Тази операция се нарича "Руска пролет" и тя е планирана доста отдавна. Преди две-три години започнаха да се появяват едни странни организации, които се занимаваха с въпросите, както те ги наричаха "по разширяването на руския свят". Това, както знаете, е идея на Путин. Изстъпленията в Херсон, Николаев, Харков, Донецк, Луганск - всичко това е инспирирано отвън, твърди Афанасиевич.

Той е категоричен, че никой не е искал руснаците да идват.

Чуркин размахваше някакво обръщение на Янукович, същото направи и Путин на пресконференцията си, като изтъкна това обръщение за законно основание. Първо, Янукович не е президент, макар Русия да го признава за легитимен. 100 процента от украинците не искат Янукович. Защо Русия прикрива деянията си зад несъществуващ президент, не знам. В съответствие с украинската конституция и законодателство решението за вкарване на войски се взема с конституционно мнозинство от украинската Рада. Такова решеине нямаше. Затова всички тези действия са абсолютно незаконни.

Според кап. Афанасиевич руските войници в Крим са около 16 000.

Гледах пресконференцията на Путин и бях поразен от толкова изречени неистини. Фактите, които назова, че в Крим е прието решение за въвеждане на войски и влизане на бойни части. Той обаче не даде нито един конкретен пример. Ако ние можем да дадем стотици примери за нарушаване на международното законодателство, на двустранните договори между Русия и Украйна, то при него имаше просто празни приказки. На извънредното заседание на Съвета за сигурност на ООН г-н Чуркин даваше доста примери, но няма нито едно потвърждение за тях с документи. Това означава, че няма никакви радикали, както и никакви обективни причини за влизане на войски. Това беше планирано много по-рано, но по някакви причини сценарият не е тръгнал по очаквания начин и на Русия й се налага да се оправдава.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени