Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

90 години след световната си премиера "Графиня Марица" на Калман отново на сцената на Музикалния театър

| обновено на 07.03.14 в 10:45

Деветдесет години след световната си премиера - на 28-и февруари 1924-а г. във Виена, най-унгарската оперета на Имре Калман "Графиня Марица" отново е на сцената на Музикалния театър. Това е четвъртата постановка на прочутата творба в театъра, припомни неговият директор Марио Николов, цитиран от БТА.
Премиерните представления са на 7-и и 8-и март.
Марио Николов е режисьор, автор на постановъчната версия на новия спектакъл и за пети път играе граф Тасило. В ролята е и Пеньо Пирозов. Като графиня Марица се редуват Валентина Корчакова и Еделина Кънева. В звездния актьорски екип са още Людмила Козарева, Александър Мутафчийски, Христо Сарафов, Лъчезар Лазаров, Денко Проданов и други.
На пулта е диригентът от Бургаската опера Иван Кожухаров, който отбеляза, че за 30 години това е второто му гостуване в София. Режисьорът по собствените му думи е поканил маестрото заради специалния му интерес към унгарската музика, донесъл му и награда от конкурса "Бела Барток" на Унгарската национална телевизия.

Специалист по унгарското танцово изкуство, с дълъг опит в Германия и Унгария, е хореографът на спектакъла Михаил Мандрацио, гост от Румъния.
Сценографията на Иван Токаджиев и костюмите на Чавдар Чомаков са издържани в стилистиката на съвременния, динамичен прочит на произведението, посочи Марио Николов.
"Графиня Марица" ме привлича преди всичко с изключителната музикална драматургия, прекрасната житейска история, с вечната проблематика - за любовта и социалните препятствия пред нея, за това, че човек не бива да се отчайва и да се предава пред нещастията, тъй като те винаги се редуват с успеха, обясни режисьорът.

Това е класическо заглавие, което трябва постоянно да е в афиша на един репертоарен театър като нашия. Струва си също да се отбележи внушителният юбилей - почти вековният сценичен живот на творбата, допълни Николов.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна