Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Недостроен язовир е най-опасният воден обект в Кюстендилско

Областният управител на Кюстендил инж. Александър Пандурски.
Снимка: Кирил Фалин

Започнатият през 1973 година и недостроен досега язовир "Кюстендил" е най-опасният водоем в региона. Това стана ясно на Областния съвет за намаляване на риска от бедствия, на който общини и ангажираните институции обсъдиха състоянието на изкуствени и естествени водоеми, речни корита, дерета и канализационна инфраструктура на територията на областта.

До 5 септември по нареждане на министър-председателя Димитър Главчев такива областни съвети се провеждат в цялата страна. В Кюстендилско водоемите са около 180, като повече от половината са почти празни или с намален обем.

Стената на недостроения язовир "Кюстендил" над близкото село Слокощица е построена до 42 метра. По проект трябва да е70 метра. Обектът е във вододайна зона и на практика е безстопанствен. Никой не отговаря за него, каза областният управител инж. Александър Пандурски. 

"Той е най-опасен от всички и той ни застрашава, защото него никой не го контролира, за него никой не се интересува. Това си е язовир. Ако дойде вълната и затвори това изтичало, което е отстрани, като дойдат две дървета и като тези две дървета запушат този отвор, какво ще стане?", заяви Пандурски.

От Бобов дол съобщиха, че са подадени искания за финансиране към междуведомствена комисия за почистване на три корита на реки. В Кочериново отбелязаха, че имат проблем с три отводнителни канала и е нужно основното им почистване. Острият недостиг на питейна вода в Кочериново също беше повдигнат като там. Там засега, въпреки подобрената ситуация, водният режим остава.

По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени