Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите не проведоха дебати по предложението на президента за референдум

Снимка: БГНЕС

Депутатите не проведоха дебати по предложението на президента за свикване на национален референдум за изборните правила. Така на практика те отложиха произнасянето си за неопределено време.

Мнозинството отхвърли искането на ГЕРБ за удължаване на заседанието на парламента до гласуване на проекта, както и за насрочване на точката за утрешното пленарно заседание. Зам.-председателят на Народното събрание Мая Манолова каза, че шансът да бъде обсъдено детайлно и прието това предложение е след постъпването на гражданската подписка с подкрепа на над 500 000 български граждани.

Председателят на правната комисия Четин Казак обясни, че нищо не налага този спешен порядък, в който да се гласува предложението на президента. НС трябва да се произнесе по него в срок от 3 месеца, каза Казак.

Припомняме, че правната комисия отхвърли искането на държавния глава с мотивите, че въпросът за задължителното гласуване е недопустим, защото засяга основно конституционно право. По въпроса за електронното гласуване не може да се гарантира тайната на вота, а и има решение на Конституционния съд. А въпросът за мажоритарен избор и в момента е регламентиран.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени