Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НАТО реши да преразгледа отношенията си с Русия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

НАТО реши да преразгледа сътрудничеството си с Русия и да прекрати срещите с руски цивилен и военен персонал, както и подготовката на първата съвместна операция на сили на Алианса и на Москва по обезвреждане на химически оръжия.

Решението идва в отговор на продължаващите нарушения на суверенитета и териториалната цялост на Украйна, и отражението, което те имат върху сигурността на евроатлантическото пространство. Това беше обявено от генералния секретар на Пакта Андерс Фог Расмусен след извънредно заседание на съвета НАТО-Русия:

Тези мерки изпращат ясно послание: действията на Русия имат последици. Мисля, че известен натиск върху нашите руски партньори ще проправи пътя за политически и дипломатически решения.

Расмусен каза, че в същото време страните от Алианса искат да оставят отворена вратата за политически диалог и затова смятат да го продължат на ниво посланици в рамките на Съвета НАТО-Русия.

Паралелно с това НАТО ще засили партньорството си с Украйна: с подкрепа за демократичните реформи в страната и с мерки за подобряване на капацитета на украинските въоръжени сили.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна