Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДКЕВР: Решението за цената на тока зависи от проверката на ЕРП-тата

Снимка: БГНЕС

За разлика от обещанията на правителството, че цената на тока няма да се променя до края на годината, председателят на енергийния регулатор Боян Боев заяви, че това ще зависи от проверката на електроразпределителните дружества. Тя трябва да приключи до края на април. Одитът на ЕРП-тата се осъществява от ДКЕВР и започна в началото на годината след множество сигнали за нередности от страна на ЧЕЗ, EVN и ЕНЕРГО-ПРО. 

Определено има какво да се желае. Резултатите - като излезне докладът, обясни Боев за предварителните изводи от проверките на електроразпределителните дружества.

Очаква се проверките на ЧЕЗ, EVN и ЕНЕРГО-ПРО да дадат отговор на въпроса как са работили дружествата в последните пет години, което пък ще даде основание на регулатора да прецени дали цената на тока от 1-ви юли трябва да се променя, или не.

Ако реалните разходи са много по-високи, от което ние сме признали, ще го отразим. Ако пък е обратно, и разходите им, реалните, са много по-ниски, от което ние сме признавали в годините, тогава този дисбаланс ще бъде определен и ще се вземе под внимание при определяне на тяхната цена към 1-ви юли, посочи председателят на ДКЕВР.

Пак от одита на ЕРП-тата зависи дали лицензиите им ще бъдат променяни или отнемани. ДКЕВР ще предложи законодателни промени, каза Боев, които да регламентират какво се прави в случай на отнемане на лицензия, тъй като, ако се стигне до подобен краен сценарий, според действащата законова уредба регулаторът назначава особен управител на дружеството с отнета лицензия, но не е ясно какво следва след това.

Какво прави, кой му плаща, по какъв начин му се определя възнаграждениято, как да се сдаде лицензия на друг. Всичко това не е описано, обясни Боев.

Той коментира и дали електроенергийната система на страната ни ще издържи по-сериозно натоварване в случай на спиране или ограничаване на доставките на природен газ заради случващото се в Украйна.

Аз очаквам да издържи. Да се надяваме да нямаме такъв вариант да си изпробваме мускулите докъде можем да я докараме, ако спрат доставките на газ, каза Боян Боев.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна