Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Расмунсен и Яценюк призоваха за мирно решение на кризата в Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

НАТО призова Русия да върне в базите им силите, разположени на Кримския полуостров и увери, че стои зад териториалната цялост на Украйна пред лицето на най-голямата заплаха за европейската сигурност след края на Втората световна война.
На обща пресконференция с временния премиер на Украйна Арсений Яценюк Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмунсен заяви:

Ние виждаме възможност за политическо решение на кризата и подкрепяме международните усилия чрез изпращане на международни наблюдатели и провеждане на мирен диалог.

От своя страна украинският премиер също заяви готовността на своето правителство за разрешаване на настоящата криза по мирен път:

Готови сме да разрешим тази криза само по мирен път. Ясно е, че няма военен вариант на масата. Ясно е обаче също, че от руското правителство зависи да се върне назад и да направи първата крачка за стабилизиране на ситуацията в региона, за да не ескалира още повече напрежението между Украйна и Русия, както и в цяла Европа. Призоваваме руското правителство да изтегли силите си, каза Арсений Яценюк.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна