Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украйна подаде иск в Киевския окръжен съд срещу решението за провеждане на референдум за Крим

| обновено на 07.03.14 в 10:14

Генералната прокуратура на Украйна подаде иск в Киевския окръжен съд за обявяване за незаконно решението на парламента на Автономна република Крим за провеждане на референдум, предаде ИТАР-ТАСС.

Това решение посяга на териториалната цялост на Украйна, което налага намесата на органите на прокуратурата, се казва в изявление на ведомството.

Вчера парламентът на Крим реши на 16-и март да се състои референдум, на който да се определи дали украинската автономна република да се присъедини към Русия.

От своя страна руският парламент заяви, че ще уважи "историческия избор" на Крим. Съобщението бе направено от председателя на Държавната дума Сергей Наришкин на среща с делегация от кримския парламент. Русия ще подкрепи свободния и демократичен избор, който ще направи населението на Крим и на Севастопол, обеща Наришкин. По-късно сходно уверение изрази и Съветът на федерацията, предаде РИА Новости, като цитира думи на председателя на горната камара на руския парламент Валентина Матвиенко.

Вчера ЕС, САЩ и новите власти в Киев обявиха, че евентуален референдум за присъединяването на Крим към Русия ще бъде незаконен.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна