Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Симеон Дянков ще стане член на Надзорния съвет на руската банка ВТБ, съобщава вестник Комерсант

Британските издания коментират реакцията на Запада след решението на кримския парламент за присъединяване на полуострова към Руската федерация.

Европейският съюз направи до голяма степен символични стъпки, прекратявайки преговорите с Русия за либерализиране на визовия режим и споразумението за търговско партньорство, смята Файненшъл таймс. Визовият въпрос е приоритетен за Русия, но напредъкът по него до момента е бавен. За 13 кръга преговори не успя да си пробие път и споразумението за всеобхватно партньорство по въпроси като търговските регулации, отбелязва изданието.

Последствията от евентуални европейски санкции срещу Русия заради украинската криза ще се отразят чувствително върху туризма в Гърция, пишат днешните гръцки издания, припомняйки, че през миналата година страната е била посетена от един милион руснаци, донесли над 340 милиона евро само през първото полугодие на 2013-а.

Румънският вестник Журналул национал съобщава, че американският ескадрен миноносец "Тракстън" ще пристигне на 8 март в пристанище Констанца, за да участва в съвместни учения с български и румънски военноморски сили. Ученията относително близко до Крим са планирани отдавна, посочва вестникът, като цитира прессъобщение на американското посолство в Букурещ.

Турските вестници Миллиет и Заман отбелязват закана на премиера Реджеп Ердоган да забрани достъпа до Facebook и You Tube в Турция заради разпространението на видеозаписи.

Проправителственият вестник Йени шафак цитира и намеренията на Ердоган да предприеме допълнителни чистки в полицията и съдебната система срещу "паралелната държава" на проповедника Фетхуллах Гюлен.

Парламентарните избори в Македония ще се състоят на 27 април - едновременно с втория тур на президентските, съобщава скопският Утрински весник. Депутати от Демократичния съюз за интеграция мотивираха предложението си за предсрочно разпускане на парламента с разногласия за президентската кандидатура, сочи Нова Македония. Дневник коментира, че изборите няма да променят равновесието в македонския парламент.

Симеон Дянков ще стане член на Надзорния съвет на руската банка ВТБ, съобщава вестник Комерсант. Бившият финансов министър на България ще заеме мястото на дългогодишния заместник-председател на Централната банка на Русия Генадий Меликян, ако Общото събрание на акционерите одобри предложението на главния акционер „Росимущество“.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени