Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безплатни очни прегледи в Александровска болница по повод Световната седмица за борба с глаукомата

Между 70 000 и 80 000 души в България страдат от глаукома, като само половината от тях знаят, че са болни и се лекуват. По повод Световната седмица за борба със заболяването на очите от 9-и до 15-и март в ,Александровска болница ще се проведат безплатни очни прегледи.

Глаукомата е една от водещите причини за необратима слепота в световен мащаб, посочва доцент Ботьо Ангелов, началник на Първо очно отделение в Александровска болница:

Тази, която е най-често срещаната в цял свят, е първичната откритоъгълна глаукома, като в началото протича с много дискретни симптоми. Оплакванията на пациентите се явяват на по-късен етап от развитието на заболяването. В началото са, при някои известно намаляване на зрението на едното око и при случайно затваряне по някакъв повод на другото, това, което е по-слабото око, виждаме, че има някакви промени в зрението. Тоест не се вижда ясно. Хората смятат, че това се дължи на промяна на диоптрите на очилата.

Рискът за развитие на заболяването се увеличава с напредването на възрастта. За преглед в Александровска болница желаещите трябва да се обадят на телефон 02/9230 58302/9230 583. Направление за офталмолог не се изисква.

Да носят, ако имат документация по отношение на очното и общото състояние. Ако имат изписани лекарства, също да ги носят, така че ние да се ориентираме по-бързо, каза още доцент Ангелов..

Тази година световната седмица протича под надслов „Да победим невидимата глаукома“!

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна