Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Холивудската композиторка Пенка Кунева издава втори албум в Лос Анджелис

„Астронавтката“ (The Woman Astronaut – a Cinematic Orchestral Album) ще се казва вторият албум на композиторката Пенка Кунева, която от години живее и работи в Лос Анджелис. Защо „Астронавтката”? Може би защото жените сред покорителите на Космоса не са повече от жените сред композиторите на музика в Холивуд. И една от първите е Пенка Кунева от София. Българката има биография, интересна повече за нас, отколкото за американците. Там може да изглежда нормално едно момиче да пристигне с куфар и 150 долара от социалистическа страна, да се дипломира успешно в степен магистър и специално за нея да създадат докторантска програма в университета Дюк.
След като преодолява тези организационни препятствия, българският талант в женски род заминава за Лос Анджелис да прави филмова музика. За последните 15 години Пенка Кунева работи като композитор и оркестратор за филми като „Трансформърс“, „Матрицата“, „Карибски пирати“, „Ангели и демони“, „Стюарт Литъл 3”, „Тексаско клане”, „Той не си пада по теб”, участва в създаването на музика за видеоигрите: Starcraft 2, Dragon Age 2, The Sims, Gears of War, „Принцът на Персия” и други.
Преди дни композиторката обяви, че започва работа по втория си албум и това стана на специално парти (т.нар. кикстартър), което съвпадна с рождения и ден. 15 хиляди долара бяха събрани от приятели и колеги на Пенка само за три дни, за да й се помогне да създаде новия си албум. Чуйте какво разказа за вас, слушателите на „Артефир“, известната в Холивуд българка, и каква музика ви изпрати.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна