Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бобева: Имаме готовност да приемем живеещите в Украйна граждани с български произход

Даниела Бобева
Снимка: БГНЕС

Трудно е да се прогнозира в тази политическа ситуация, но ако се очаква евентуална бежанска вълна от Украйна  имаме готовност да приемем живеещите там граждани с български произход. Това заяви пред журналисти вицепремиерът Даниела Бобева.

За нас българската диаспора там е много важна и ние сме особено активни в тази област. Знаете, че имаме облекчен режим за миграцията на гражданите на трети страни с български произход. Имаме готовност, ако такива процеси се развият, нашите служби имат способност да се справят със ситуацията.

Даниела Бобева коментира и отражението на продължаващата криза върху търговско-икономическите отношения между България и Украйна, тъй като Украйна е сериозен търговски партньор на страната ни, а от няколко дни транзитния износ през държавата е спрян.

България е изключително заинтересована от европейската перспектива на Украйна по много причини, но една от тях е икономическа. Нашите традиционни стоки, които се продават в Украйна за съжаление са с високи мита и в този смисъл едно споразумение за асоцииране би се отразило доста позитивно на българската икономика.

Вицепремиерът Даниела Бобева участва в дискусия за моделите на миграция в Евросъюза - "изтичане на мозъци" или "миграция по бедност".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна