Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полша евакуира посолството си в Крим заради напрежението на полуострова

Полша е евакуирала консулството си в Крим. Причината за това е напрежението, създавано от руските сили там, съобщи полският външен министър Радослав Шикорски. Консулството е в Севастопол, където е базата както на руския Черноморски флот, така и на украинските Военноморски сили. То беше единственото дипломатическо представителство на ЕС на полуострова.

 Руски военни са завзели украински граничен пункт на западната граница на Кримската република, съобщи говорител на пограничните служби, цитиран от Ройтерс. 30 души от персонала на пункта са блокирани в сградата. Базата Черноморская е била завзета без никаква съпротива, като вече руските сили контролират 11 гранични пункта в района, съобщи Олег Слободян.  

Властите в Киев блокираха сметките на Кримската автономна република, предаде Интерфакс. Съобщиха ни, че Украйна е блокирала цялата система на кримското подразделение на държавната хазна, всички сметки, заяви вицепремиерът на автономната република Рустам Темиргалиев. Той подчерта, че тези действия на киевските власти няма да се отразят върху изплащането на пенсиите и заплатите в Крим. Сега активно откриваме сметки в руски банки, в това число сметки в рубли. Ситуацията е под контрол, отбеляза Темиргалиев.

В поредния телефонен разговор през изминалата нощ американският държавен секретар Джон Кери е предупредил руския външен министър Сергей Лавров, че всеки опит на Москва да анексира Крим ще означава край на дипломацията за решаване на кризата. Според съобщение на Държавния департамент, Кери е призовал Русия да прекрати военната ескалация в Крим и да прояви в този момент максимална сдържаност. По-рано Лавров отново коментира събитията в Украйна, като заяви, че кризата там е била създадена изкуствено по чисто геополитически мотиви. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна