Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жаблянов: От самите кандидати зависи колко души от неправителствения сектор ще предложи БСП за ЦИК

4
Снимка: БГНЕС

БСП още не е решила каква част от позициите за номинации за членове на ЦИК ще бъдат отделени за неправителствения сектор. Възможността може да се ползва за увеличаване на представителството, но броят на представителите от неправителствения сектор ще зависи от самите предложения.

Това каза депутатът Валери Жаблянов за предаването "Неделя 150" по "Хоризонт". Партията държи на качеството на ЦИК и очаква предложените кандидатури да са на хора с висок професионален статус и умения. Политикът е присъствал на среща в НС с неправителствените организации за определянето на изборните правила и формирането на кандидатурите за ЦИК и не е останал с впечатление, че те разполагат със сериозен кадрови потенциал:

Представителите на неправителствените организации, които бяха на самото обсъждане, не ми дадоха достатъчно основание да смятам, че така разполагат със сериозен кадрови потенциал да могат да предложат сериозни кандидатури за Централната избирателна комисия. Имам чувството, че става дума за индивидуални, за лични проекти. Дано да бъда опроверган с времето.

Трябва да имаме предвид, че когато се конституира такъв орган, професионализмът и политическото представителство трябва да бъдат водещи принципи. Наистина имам съмнение доколко една неправителствена организация, състояща е от трима души и половина, може да придаде тежест на органа. За една политическа партия, примерно, на предишните избори, да кажем, са гласували около 1 000 000 души, докато една неправителствена организация, по силата на различни обстоятелства, би следвало да има излъчен представител в ЦИК, който да съответства на същото политическо представителство, каквото и партията. Нали разбирате, че това е малко непропорционално.

Депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов разкритикува решението номинациите на неправителствения сектор да са в квотите на отделните партии, но оцени като положително, че все пак има такива. Не всички неправителствени организации имат опит в изборния процес, но много от поканените са отказали да участват в излъчването на номинации за членове на ЦИК.

Смятаме, че в това преимущество, което се афишира в Изборния кодекс, има голяма част една фасадна показност. Да, действително, има възможност през народни представители гражданските организации да направят предложения. Би могло също така да се постави въпроса защо не пряко и директно.

Жаблянов коментира и решението на БСП от 7-и март, което констатира прекратяване членството в БСП на досегашните членове, асоцирани с ръководството на АБВ и трета точка от него: " Градските, общинските и районните съвети на БСП, в чиито организации има партийни членове, които участват или подкрепят други листи и системно нарушават уставните норми, да предприемат действия"

Ако сте координатор на АБВ например, за определен район, т.е. политическа фигура, посочена, определена да организира действията на АБВ, няма как да бъдете член на Общинския съвет на БСП. Мисля, че това е съвсем естествено. .

Кметът на Перник Росица Янакиева, чието членство в БСП беше прекратено в петък, обвини Жаблянов в политическа намеса при реденето на листите от последните парламентарни избори и изпълняване на функции на апаратчик. Тя заяви, че и той има принос в решението ѝ да подкрепи движение АБВ. Янакиева не смята че не е била "враг с партиен билет" и порица липсата на чуваемост и диалог между ръководството на БСП и членската маса: 

С болка ще приема резултати, които не са добри за лявото пространство. Когато цяла Европа преди изборите се консолидира тук, у нас, да се делим и да се изхвърляме, и да даваме указания по първичните структури на партията хора, които мислят по-различно и които не са съгласни, примерно, с решения, които са важни в национален план. Това е едно изключително лошо послание към обществото.

Янакиева заяви че остава кмет на перничани, а не кмет от АБВ или БСП. Тя изтъкна, че много симпатизанти на социалистическата партия са ѝ заявили, че искат да преминат в движението.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Най-четени