Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

71-вата годишнина от спасяването на българските евреи беше отбелязана в Пловдив

Снимка: БГНЕС

С поднасянето на цветя пред Паметника на благодарността в Пловдив беше отбелязана 71-вата годишнина от спасяването на българските евреи. Събралите се пред монумента  почетоха и паметта на жертвите на Холокоста.

Паметникът се намира  в близост до старото еврейско училище, където през 1943-та г. се събират близо 1 500 пловдивски евреи, защото се готви експулсирането им за нацистките лагери на смъртта. Тогава при тях идва патриарх Кирил, който по това време е Пловдивски митрополит, и ги уверява, че няма да се допусне те да бъдат депортирани. Винаги ще помним, че български държавници, интелектуалци и духовници заеха достойна позиция и допринесоха за спасяването на 50 хиляди свои сънародници евреи, подчертаха присъстващите на поклонението.

Именно днес тук ние трябва да помним, да пазим спомена за нашето спасение, да го разказваме на децата си и да благодарим на българите за това, че днес сме тук и сме живи, обясни един от присъстващите.

След церемонията пред Паметника на благодарността по традиция представителите на еврейската общност в Пловдив отпътуваха за Бачковския манастир.

За да се поклонят пред гробовете на екзарх Стефан и патриарх Кирил, както и на паметната им плоча, поставена там. Тези двама духовни лидери от Яд Вашем са признати за праведници на народите за това, че с тяхното активно участие и себеотрицание направиха всичко възможно, за да бъдат спасени българските евреи от лагерите на смъртта по времето на Холокоста, допълни една от присъстващите.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна