Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Пловдив започна Международният конкурс за вина и спиртни напитки

Снимка: www.balkanswine.eu

При засилен интерес от страна на чуждестранни фирми в Пловдив започна Международният конкурс за вина и спиртни напитки. Наградите на победителите ще бъдат връчени на традиционната изложба "Винария", която се открива на 2-ри април в Пловдивския панаир. 

От 51 участници в конкурса, 37 са от чужбина - основно от Италия, Чехия, Македония и Молдова, съобщи Радослав Радев - председател на Националната лозаро-винарска камара. В 20-членното жури, което трябва да оцени общо 400 проби вина, има 12 чужденци, сред тях сомелиери, търговци и ресторантьори.

По думите на Радослав Радев, към момента в Националната лозаро-винарска камара има регистрирани 260 винопроизводители, като броят на малките изби непрекъснато расте. Причината за това е разширяването на лозовите масиви, както и възможностите за развитие на винен туризъм. Според него лозарският сектор има още потенциал да увеличи усвояването на средства от Европейския съюз, тъй като половината от лозята в България са на възраст над 25 години и предстои изкореняването им и засаждането на нови.

Колкото до сивия сектор в бранша, Радослав Радев подчерта, че не може да се каже какъв процент заема, но съобщи, че експерти на камарата работят върху нов законопроект за виното и спиртните напитки със сериозен акцент върху незаконното производство. Председателят на Националната лозаро-винарска камара каза още, че промените няма да са насочени към домашното производство на вино и ракия, което е вековна традиция. В традицията няма нищо лошо, стига контролните органи да си вършат добре работата, допълни Радослав Радев.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна