Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-очакваните европейски музикални фестивали през лятото на 2014-а

Thirty Seconds To Mars
Снимка: Дневник
С наближаването на пролетта организаторите на най-очакваните музикални събития през лято 2014 започват да обявяват голяма част от хедлайнерите си. Хора на изкуството и пътешественици се събират ежегодно около идеята за любов към музиката, пътуване и купони. В. Дневник" е направил малка селекция на част от най-популярните музикални събития от предстоящото лято.

Фестивалът INMUSIC, Хърватия

Най-големият хърватски фестивал на открито, който привлича около 25 хиляди фенове годишно, ще се проведе за девети път между 23 до 25 юни. За поредна година музикалното събитие ще се състои на малък остров в езерото Ярун, което се намира до Загреб. Фестивалът ще разполага с няколко сцени, разделени по музикален жанр, като на всяка от тях ще се качат популярни инди рок и метъл банди, както и звезди на електронната музика.
В програмата му засега са включени американското рок дуо The Black Keys, алтернативните рок банди MGMT и Pixies, както и келтската пънк групата Flogging Molly. Билетът за фестивала е 41 евро, а подробности около таксата за къмпинг има на страницата на събитието.

СнимкаФестивалът "Роскилде", Дания

Датският фестивал "Роскилде"  е едно от най-големите рок събития в Европа. Съществува от 1971-а г. и е посещаван от близо 100 хиляди фена всяка година. Тази година той ще се проведе от 29 юни до 6 юли в Роскилде - старата датска столица, където се намира и катедралата с гробовете на всички датски крале и кралици от Х в. до днес.
Фестивалът се организира от The Roskilde Festival Charity Society, организация с нестопанска цел, която всяка година използва приходите от събитието за хуманитарни и културни цели.
Сред групите, които ще свирят там тази година, са британската инди рок банда Arctic Monkeys, Major Lazer, инди рок групата Deerhunter, британската екстрийм метъл банда Carcass, както и американската хип-хоп формация Dilated Peoples. Повече информация около фестивала, билетите и атмосферата, която ви очаква, има на официалния сайт на фестивала "Роскилде".


Фестивалът Sziget, Унгария

Всяка година през август остров Обудай, разположен сред спокойните води на Дунав в северната част на Будапеща, се превръща в сцена на най-големия музикален фестивал в Централна Европа – Sziget (от унг. остров). За една седмица островът се изпълва с палатки, сцени, много музика и разнообразни събития и атракциони, които забавляват над 385 000 посетители.
Сред първите потвърдили участието си тази година изпълнители са рок групите Queens of the Stone Age, Placebo, Bastille, Imagine Dragons, британското трип-хоп трио London Grammar, певците Tom Odell, Lily Allen и Jake Bugg, както и нашумялото наскоро хип-хоп дуо Macklemore & Ryan Lewis. Подробна информация за изпълнители, билети, локация и разнообразните събития около феста има на сайта му.

Optimus Alive, Португалия

Optimus Alive ще се проведе от 10 до 12 юли в Оейаш – само на няколко километра от португалската столица Лисабон.
За феновете на алтернативния рок и инди културата афишът тази година е необикновен и разнообразен. Сред обявените хедлайнери за момента са Arctic Monkeys, The Black Keys и MGMT. Други популярни имена, които ще се качат на португалската сцена, са фолк рок бандата The Lumineers, американците от Imagine Dragons, британците от Elbow и Daugther, както и нашумелият наскоро с електронните си кавъри Chet Faker. Повече за събитието, изпълнителите и условията за къмпинг може да намерите на сайта фестивала.


СнимкаEXIT, Сърбия

Най-популярният сръбски фестивал EXIT тази година ще се проведе между 10 и 13 юли в крепостта Петроварадин във втория по големина сръбски град Нови Сад. В крепостта има шест главни сцени, както и арена за екстремни спортове, технологична зона, кино на открито и къмпинг.
Сред тазгодишните хедлайнери е певецът и музикант Damon Albarn, известен като фронтмена на алтернативната рок група "Блър" (Blur), както и като вокалист и автор на някои от песните на виртуалната банда "Горилаз" (Gorillaz). Сред обявените имена са и британският квартет "Рудиментал" (Rudimental), както и изпълнителите, занимаващи се с електронна музика Skrillex и Dub FX. Най-популярният сръбски фестивал ежегодно привлича с топ имена от рок, реге и денс сцената. Повече информация има на сайта на събитието.

Meadows in the Mountains Festival, Смолян

Село Полковник Серафимово край Смолян, намиращо се на на 800 м надморска височина в Родопите, ще бъде домакин за четвърта поредна година на британски музикален фестивал Meadows In The Mountains (от англ. ливади в планината - бел. авт.) в дните между 13 и 15 юни, съобщават организаторите на "Фейсбук" страницата си. На не толкова популярното сред българските меломани събитие тази година се очакват международно признати имена, както и ъндърграунд изпълнители и диджеи. Фестивалът ще се придържа към миналогодишната комбинация от стилове, преливаща от седемдесетарски рок, през диско до клубно звучене.
Билетите за български граждани за Meadows in the Mountains са на цена от 90 лв. и могат да бъдат поръчани чрез "Фейсбук" страницата на събитието. Промоционалните билети от 60 лв. ще бъдат обявени месец преди датата на фестивала.

СнимкаSofia Rocks, София

Sofia Rocks ще се проведе на 6 юли 2014 на стадион "Академик". Американската рок група с участието на актьора Джаред Лето Thirty Seconds To Mars, пънк рок формацията The Offspring и шведската инди рок група Mando Diao ще бъдат част от програмата на петото издание на фестивала за рок музика. Билетите пред сцената са на цена от 110 лв., а обикновените правостоящи пропуски засега са по 80 лв..

Spirit of Burgas, Бургас

Spirit of Burgas ще се състои и през 2014-a г., макар и с намален на 120 хиляди лева бюджет, съобщиха по-рано от община Бургас, която е основен организатор на събитието. Подробности около програмата му, както и броя сцени и цени на билетите все още не са обявени, но поне стана ясно, че ще го има, след като миналата година множество слухове разнасяха вестта за неговото последно издание през.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна