Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Близнашки: БСП е партия на олигархията, това е партия за частна употреба

Снимка: БГНЕС

ГЕРБ участваше изключително активно в тази подписка. Но ние не делим подписите по партийни цветове, защото всеки подпис е подпис на свободен български гражданин, който открито заявява своята позиция. Работиха и партиите от Реформаторския блок, и Протестна мрежа, и Ранобудните студенти. Няма нищо странно, не можеш да събереш подписи без подкрепата на основните политически сили в страната. Никой не интригантства по тази тема. Това са опити да се компрометира подписката с късна дата, но няма как да стане. Това заяви в предаването "Преди всички" проф. Георги Близнашки – председател на Инициативния комитет, който вчера внесе подписката за свикване на референдум.

Като има съмнения, да дадат доказателства. Някакъв екземпляр на не знам чия си издръжка обявява, че има съмнения – всеки може да има съмнения, но трябва да сложи на масата доказателствата. /…/ Хора, които не смеят да си покажат носа отвъд металните заграждения на Народното събрание, разсъждават по темата къде и как са събирани подписите – абсурдно е.

Опитът да се насъскат институциите, да им се внушава, че има едва ли не някаква мистерия около тези подписи, е нещо абсолютно неприемливо. ГРАО ще си извърши проверката, както винаги досега. Но такива като Борислав Цеков нямат право да бърникат из подписките с мръсните си пръстчета, защото ще извършат престъпление и ще влязат в затвора, защото става дума за личните данни на български граждани и никой няма право да упражнява някакъв псевдограждански контрол.

Относно казаното от представители на ЦИК, че е малка вероятността да се проведат евровот и референдум заедно, Близнашки коментира: Ние знаем, че е минимална тази възможност. Не е необходимо някакви там екземпляри, назначени от не знам кого си, да ми обясняват на мен – професора по конституционно право, за какво става дума. Събрахме тази подписка в изключително кратки срокове, за да дадем възможност на Народното събрание да се съобрази с желанията и очакванията на българските граждани. Ние апелираме към здравия разум. А иначе глупостта в България е вездесъща. Най-вероятно ще отклонят, но ние бяхме длъжни да го направим.

Проф. Близнашки категорично подчерта, че зад президента Росен Плевнелиев стоят стотици хиляди български граждани: Това е сериозният факт. Всичко останало са провокации на всевъзможни тролове от най-различни партийни цветове.

БСП е партия на олигархията, това е партия за частна употреба
, каза в заключение проф. Близнашки.

Цялото интервю на Силвия Великова с проф. Георги Близнашки можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна