Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росен Плевнелиев: Да се помисли дали не може да има и газов коридор юг-север

Снимка: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев ще разговаря в Доха с емира на Катар. Засилването на икономическите отношения и привличането на инвестиции у нас е акцент на визитата на държавния глава в арабското емирство. Президентът ще бъде посрещнат с официална церемония в двореца на емира шейх Тамим бин Хамад ал Тани. След срещата ще бъдат подписани двустранни споразумения.

Залежите от над 25 трилиона кубически метра природен газ превръщат Катар във водеща в света по запаси на синьо гориво. За година емирството е инвестирало 50 милиарда долара в чужбина. 

България е готова да сподели опита си в енергийната ефективност и ще търси сътрудничество с Катар в областта на земеделието и производството на храни, посочи Плевнелиев:

Имаме нужда от стратегически партньорства. Това търсим тук. Същото е в сфери като енергетиката. Ние ще предложим на нашите катарски приятели на най-високо ниво за първи път да променим подхода, като досега всички газови коридори бяха в изток-запад. Ние искаме да се помисли дали не може да има и газов коридор юг-север. Да се използват възможности на гръцки пристанища, от там България като разпределителен център и да стигне газ от Катар до Румъния, Чехия, Полша, Унгария.

Плевнелиев ще посети фондация "Катар" и ще разговаря с президента й шейха Моза, съпруга на шейх Хамад ал Тани, който се оттегли от властта миналата година в полза на сина си. Шейха Моза и съпругът й имат важна роля в освобождаването на българските медици от Либия. Националната фондация, оглавявана от нея, е вложила милиарди долари в проекти за образование, наука и развитие. Фондация "Катар" спонсорира и футболни отбори, като този на Барселона. 

По-късно президентът Плевнелиев ще разговаря с представители на Катарската търговско-промишлена палата и Асоциацията на катарските бизнесмени.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна