Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Янукович: Насрочените за 25-и май президентски избори в Украйна са нелегитимни

Не само оставам единственият легитимен президент на Украйна, но и върховен главнокомандващ, заяви той

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият украински президент Виктор Янукович заяви на пресконференция в руския град Ростов на Дон, че обявените за 25-и май президентски избори са абсолютно нелегитимни. 

Властите, които ще бъдат избрани в резултат на това гласуване, също ще бъдат незаконни, подчерта Янукович:

Искам да припомня, че не само оставам единственият легитимен президент на Украйна, но и върховен главнокомандващ. Не съм прекратявал предсрочно своите пълномощия, аз съм жив и не са ме отстранявали от длъжност според предвидения в конституцията ред

Отстраненият държавен глава на Украйна описа сегашната обстановка в страната като пълно беззаконие и подчерта, че сегашните власти се опитват да провокират гражданска война. Той обвини Запада, че е сляп и е забравил какво е това фашизъм, защото подкрепя преврата в Украйна. Бившият украински президент заяви, че финансовата помощ на САЩ за управляващите в Киев е незаконна и обяви, че ще се обърне към американския Конгрес и Сенат с молба да дадат правна оценка на сегашната власт. 

Украйна преживява тежък период, но ние ще преодолеем тези смутни времена,  каза още Янукович и обеща когато обстоятелствта позволят, веднага да се върне в Киев. 

Това е второто публично появяване на Виктор Янукович откакто напусна Украйна.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна