Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Монолози за трима” – 12 март, сряда, от 19.00 часа, директно по програма „Христо Ботев”

| обновено на 11.03.14 в 14:28 БНР Новини
Росен Идеалов (кларинет), Александър Василенко (пиано) и Георгита Бояджиева (виолончело).
Снимка: личен архив

Росен Идеалов (кларинет), Георгита Бояджиева (виолончело) и Александър Василенко (пиано) ще музицират пред публиката в Първо студио на Българското национално радио.
Ето какво споделиха изпълнителите за предстоящия концерт:
В по-голямата си част концертната програма се състои от творби на съвременните български автори Васил Казанджиев, Иван Спасов, Йордан Дафов, Юлия Ценова, Емил Табаков, Петър Петров, съчетано с „позоваване” на знаковите за музикалното изкуство на XX век творци Антон Веберн („Киндерщюк” в преработка на Драгомир Йосифов) и Паул Хиндемит.

В началото на концерта ще прозвучат „Естампи” за кларинет, виолончело и пиано на Петър Петров − изтъкана от причудливи съчетания на интонации и тембри сонорна композиция, насочваща вниманието към променливи звукови състояния. Оттук нататък изпълненията се разслояват в солови пиеси за трите инструмента с показателни наименования („Монолози”, „Монодия”, „Молитви”), редуващи се с дуети-диалози, в които взаимодействието релефно се редува с противостоенето („Киндерщюк”, „Лудус минор”, „Бурлеска”).
В края, като своеобразно структурно и драматургично рамкиране на програмата, ще бъде изпълнено специално написаното за триото произведение „Песни без думи” на Йордан Дафов, което ще прозвучи за първи път на софийска сцена.

Билети от Рекламно-информационния център на БНР, бул. Драган Цанков № 4, от 13.30 до 17.30, а в деня на концерта до 19.00 часа.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени