Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цигуларката Елмира Дърварова с нови звукозаписни проекти

След броени дни, на 19 и 20 март, цигуларката Елмира Дърварова започва записи с Виенския радиосимфоничен оркестър на концерт, писан за Яша Хайфец от руско-американския композитор Върнън Дюк (Vernon Duke), близък приятел на Прокофиев и Стравински. И ето, че 75 години след създаването му ще бъде издаден от фирма „Урлихт“ на компактдиск.

По този повод Цветелина Начева потърси по телефона цигуларката, която провеждаше майсторски класове в университета във Виктория и имаше концерти във Ванкувър. За всичко, което се случва с Елмира Дърварова през тази година ще научите от разговора им. А към него добавяме един премиерен запис: първа част на Соната за цигулка и пиано от Аманда Майер от излезлия през октомври 2013 година диск Amanda Maier meets Johannes Brahms. Авторката е шведска композиторка и е била близка приятелка на Брамс и Григ, ето защо и творчеството й има допирни точки с тези на музиката на Брамс.
В предстоящата програма на Елмира Дърварова е и запис с Кралската филхармония на Стокхолм на Концерта за цигулка и оркестър от същата композиторка, смятан за изгубен досега. Към концерта и неговото популяризиране са проявили интерес водещи оркестри като Гевандхаус, Лайпциг и Кралската филхармония, Стокхолм, които ще го включат в бъдещите си програми.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени