Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Граждани срещу проекта за ново трасе на трамвай №18

Снимка: БГНЕС

Граждани се опасяват, че проектът за новото трасе на трамвай №18 ще доведе до изсичане на огромен брой дървета от столичната Борисова градина, ще бъде закрита една автобусна линия и ще бъдат променени маршрутите на още две. Това твърдят представители на инициативния комитет за кварталите "Изгрев и "Дианабад".

Точката за проекта трябваше да бъде обсъдена на днешното заседание на Столичната комисия по транспорта. Дебатите обаче бяха отложени, без да е определена точна дата за подновяването им.

Главният архитект на София Петър Диков отхвърля обвиненията, че трасето между строящата се естакада на Семинарията и гара "Пионер" ще доведе до изсичането на огромен брой дървета от Борисовата градина.

Дърветата са с около 35 и голяма част от тях не са ценна дървесна растителност, категоричен е главният архитект.

Борислав Попов от Инициативния комитет за кварталите "Изгрев" и "Дианабад" обаче има други данни:

Виждате, това е 8-метровата ивица по "Симеоновско шосе" в началото. Имаме около 250 метра влизане в Борисовата градина надолу с осем метра встрани.

На въпрос на "Хоризонт" дали новото трасе на трамвая ще доведе до закриването на автобус 94 и отклоняването на номера 88 и 102 от бул."Никола Габровски", арх.Диков заяви, че този въпрос не е за него.

Борислав Попов обаче каза:

Спира се 94, 88 и 102 се преместват. И кварталите "Изгрев" и "Дианабад" губят преките си транспортни връзки с по-голямата част от София - като почнем "Дружба" 1, "Дружба" 2, Младостите, в другата посока - Горна баня, "Иван Вазов", "Красно село", "Белите брези".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени