Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът предложи газов коридор от Катар към Европа

| обновено на 11.03.14 в 16:38
Снимка: БТА

Президентът Росен Плевнелиев се надява Русия да не прекрачва граница, от която няма връщане назад и ще доведе от непредвидими последствия. Търсейки възможности за разнообразяване на източниците на доставки на природен газ България предложи на Катар да бъде партньор в проекта за газов коридор Юг-Север. Президентът е на посещение в арабското емирство.

Президентът Росен Плевнелиев и емирът на Катар са обсъдили ситуацията в Украйна.
Очакванията са наистина за задълбочаване на кризата. Аз силно се надявам, че ръководството на Русия няма да прекрачи една граница, от която няма да има връщане назад. В рамките на външнополитическия дебат, който имахме днес с ръководството на Катар, нашата обща загриженост е, че в 21-ви век не би следвало да е възможно да се анексира чужда територия. Не би следвало да е възможно един регион да си пожелае референдум, който е противоконституционен и на база на този референдум една друга държава да анексира територията на трета държава.
Търсейки възможности за  разнообразяване на източниците за доставки на синьо гориво, България предложи на Катар да бъде партньор в проекта за газов коридор Юг-Север.

Коридорът обединява седем държави - Чехия, Полша, Унгария и Словакия, Румъния, България и Гърция. Заедно с Катар могат да се включат и други производители на втечнен газ чрез строителството на  терминал в зоната на Александруполис в Гърция и оттам нататък ние да получим възможности за алтернативни доставки. Със сигурност ще отнеме години, но България е длъжна да работи  за своите енергийни източници, каза Плевнелиев.

България очаква инвестиции от Катар в областта на земеделието и производството на храни, енергетиката, високите технологии и инфраструктурата, стана ясно още по време на посещението.

През май представители на държавната компания "Хасан Фуд" идват в България, за да търсят потенциални партньори.
Очакваме до два месеца да има първа сделка за продажба на сериозни пакети пилешко месо от България за Катар, каза президентът Плевнелиев.
Освен подписаните днес споразумения за обмен и обучение на дипломати за побратимяване на София и Доха, до седмици ще бъде договорено споразумение между БАН и Изследователския център на емирството и Фондация "Катар".

Ние ще финансираме съвместно и ще работим заедно в областта на обмен на студенти, общи изследователски проекти, уточни президентът
Плевнелиев посети Фондация "Катар" и разговаря с президента й, шейха Моза - една от влиятелните жени в света, съпруга на шейх Хамад бин Халифа Ал Тани. Двамата имат важна роля за освобождаването на българските медици от Либия. Президентът и шейха Моза са се договорили ислямски документи, съхранявани в България, да бъдат показани в изложба в Музея за ислямско изкуство в Доха:

Също така ще дигитализираме с тяхно финансиране важни документи и исторически архиви, които ще бъдат предоставени като платформа от страна на катарската фондация за целия ислямски свят, каза още президентът Плевнелиев.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна