Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Катар иска да инвестира в туризъм и недвижими имоти у нас

Снимка: www.president.bg
Държавната инвестиционна корпорация "Катар Холдинг" има интерес да инвестира в туризъм, недвижими имоти, земеделие и в проекти в минната индустрия у нас. Това стана ясно след срещата на президента Росен Плевнелиев в Доха с изпълнителния директор на компанията.

Предложено е българското правителство, като част от военния комплекс на Четвърти километър, част от парцела да бъде предоставен на катарците, ако решат да инвестират в офисни и жилищни сгради като комплекс. Този интерес стои и ние трябва да се подготвим добре. Имат интерес към зимни курорти и инвестиции в зимен туризъм, комбиниран със спа, селски туризъм, комбиниран с културно-исторически туризъм, специален интерес има в минната индустрия. Може да е мед, може да е злато, може да са други метали. Катар е стратегически инвеститор, който търси съвместни производства, директно концесии и инвестиции и в България, заяви президентът Плевнелиев.

Има интерес и за сътрудничество в строителството. До 2017-а година Арабското емирство планира да инвестира 20 милиарда долара в пътна инфраструктура.

Катар ще бъде домакин на Световното първенство по футбол през 2022-ра година. За целта в следващите две години са предвидени 6 милиарда долара за строеж на нови стадиони в Доха, както и за модернизацията на вече съществуващи.

Български строителни компании вече имат офиси в Катар и ще получат подкрепа за участие в инфраструктурни проекти.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна