Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Да замениш Великобритания за България” - филм на Би Би Си за британско семейство от село Комощица

Би Би Си
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Под заглавие „Да замениш Великобритания за България”, телевизията на Би Би Си излъчи филм за британска двойка, установила се да живее в село Комощица.

Докато във Великобритания расте загрижеността колко българи и румънци ще пристигнат в страната, някои британци се отправят точно в обратната посока. Екип на Би Би Си е заснел Кейт и Тери Хъмфрис, заселили се в село Комощица миналата година след четиридневно пътуване през Европа с двете им кучета.

Въпреки бедността и високата безработица в България, двамата британци са единодушни, че това е тяхното място. На въпрос защо са изминали 2 600 километра, за да живеят тук, те отговарят, че в Комощица могат да правят и да си позволят това, което искат. Което в парично изражение означава, по думите на Кейт, че за цената на една нова семейна кола във Великобритания, в Комощица те имат къща с много спални, стопански постройки, доволно количество земя, овощна градина и други екстри. Въпреки все още оскъдното познаване на българския език и липсата на добре говорещи английски език сред местното население, Тери е много впечатлен от дружелюбността на селяните и не се чувства изолиран „Напротив, вървиш по улиците и всички говорят. По английските улици понякога не можеш да чуеш жива реч, допълва Тери.

Би Би Си цитира данни, че около 18 000 британци са се преселили в България, най-вече заради по-евтиния начин на живот.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна