Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Увеличава се културата на плащане у нас, смятат експерти

Снимка: БГНЕС

Допълнителните си доходи през декември българите са използвали предимно за покриване на стари задължения. Това сочи проучване на Асоциацията на фирмите за събиране на дългове.

Хората са все по-предпазливи при ползването на кредити, коментира Борислав Христов:

Тази година няма да скрия, че повечето колеги имахме притеснения заради трудната година, че декември може да се окаже тежък месец, но всъщност декември се оказа изключително силен месец. Хората, които явно получиха пари или намериха допълнителен доход, отидоха в крайна сметка и си погасиха задълженията, не ги използваха само за почивка, което показва едно по-сериозно отношение към личните финанси на българите и това е хубава тенденция.

Над 2,6 млрд. лева са задълженията на граждани и фирми през 2013-а година, което е 3,5 на сто от БВП, са пресметнали от Асоциацията. Дълговете към банките са приоритет за гражданите, а сред фирмите най-големи са задълженията в секторите строителство, метали и транспорт.

Според Райна Миткова, председател на Асоциацията, тази година има оптимизъм за плащанията: 

Оптимизмът ни е подкрепен с данните, които имаме вече за изминалите януари и февруари, които показват по-добра събираемост спрямо миналия период, което е едно добро начало на годината. Традиционно, знаем, януари и февруари са изключително трудни месеци за семейния бюджет, увеличава се културата на плащане на хората. Те са все по-осъзнати по отношение на последиците от неплащането и правят все по-осъзнат, информиран избор, което е положително. Разбира се, много е важно бизнесът да е в добро финансово здраве. Когато бизнесът се развива, може да плаща заплати, да прави инвестиции, да наема нови работници, нови служители, това означава, че потребителите са платежоспособни и могат да обслужват и своите задължения.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна