Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меркел: На Москва ще бъдат наложени санкции, ако не съдейства за разрешаване на кризата в Украйна

| обновено на 13.03.14 в 12:41
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Германският канцлер Ангела Меркел направи най-острото си изказване по адрес на Русия от началото на украинската криза. Тя предупреди, че на Москва ще бъдат наложени санкции, ако не съдейства за умиротворяване.

В реч пред Бундестага Меркел посочи, че ако дестабилизирането продължи и Москва се откаже от участие в преговорите, Евросъюзът ще наложи санкции, които засягат икономическото сътрудничество. По думите й, Русия рискува да понесе огромни политически и икономически щети.

Това ще е катастрофа не само за Украйна, предупреди Меркел пред германските депутати.

Вторият пакет санкции срещу Русия може да бъде въведен на 17-и март.

Ако Русия не проявява готовност да съдейства за разрешаване на кризата в Украйна и за намаляване на създалата се напрегната обстановка, ако в близките дни няма резултат в тази посока, то в понеделник - 17-и март Евросъюзът ще вземе решение да въведе втория етап от санкциите срещу Русия.


По думите й, това ще включва не само ограничения на пътуванията на Запад на лица, отговорни за дестабилизацията на обстановката в Украйна и замразяване на банковите им сметки.

Става дума и за отказ от провеждане на срещата на върха ЕС - Русия, заяви Ангела Меркел.

Териториалната цялост на Украйна не може да бъде поставяна под въпрос, каза още Ангела Меркел, пояснявайки, че ситуацията с Крим не може да бъде сравнявана с тази в Косово.

В интервю за вестник "Пасауер нойе пресе" по-рано Меркел посочи, че Германия не е зависима от доставките на руски газ и не очаква проблеми със снабдяването.

35 на сто от доставките на газ са от Русия, казва тя, което не прави страната й зависима, и подчертава, че досега Русия винаги е изпълнявала доставките.

Меркел пояснява, че германските предприятия са заложили на руския газ напълно съзнателно, подписани са и дългосрочни договори.

Полският премиер Доналд Туск критикува Германия в понеделник, като заяви, че зависимостта на Германия от руски газ може реално да ограничи суверенитета на Европа спрямо Москва, в частност по въпроса за Украйна.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна