Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работниците от "Напоителни системи" излизат на протест, блокират входа на Благоевград

Снимка: БГНЕС
Синдикатите в “Напоителни системи”-ЕАД започват стъпаловидни протести. Първият е обявен за днес по обед на входа на Благоевград и е организиран от най-големия клон в  дружеството - “Струма-Места”.

Забавявнето на заплатите в "Напоителни системи" се превръща в рецидив, а държавата се оказа най-лошият ни работодател
, каза Павел Черийски - заместник-председател на Федерация "Земеделие и гори" към КТ "Подкрепа".

Въпреки че приветстват промените в Закона, където ясно е фиксиран финансовият ангажимент на държавата към дейността на дружеството по ограничаване вредното въздействие на водите, работещите припомнят неразплатените от 2011-а година досега близо 13 милиона лева: Парите трябва да дойдат от Министерството на финансите в Министерството на земеделието и тогава да се разпределят към нас. В момента имаме дългове за около 20 милиона. Де факто дружеството, можем да кажем, е декапитализирано.

Протестите, които стартират днес в Благоевград, не са насочени към ръководството на "Напоителни системи" и ще търсят широка обществена подкрепа, уточни Павел Черийски: Срещу безхаберието на държавата протестираме. Ние сме гладни, ние си искаме заплатите. Очакват се протести в Пазарджик, Пловдив, в Сливен, Хасково, Монтана, Плевен. Търсим подкрепа и от земеделските производители, и от хората, които живеят около реките, които са застрашени от наводнения.

Председателят на Асоциацията на картофопроизводителите Венцислав Каймакамов потвърди, че ще подкрепи протеста в Благоевград.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени