Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Апелативният съд пусна Октай Енимехмедов под домашен арест

| обновено на 13.03.14 в 16:04
Снимка: БГНЕС
Нападателят на Ахмед Доган Октай Енимехмедов, осъден на три години и половина затвор, е с нова мярка за неотклонение - "домашен арест". Решението е на Софийския апелативен съд и не подлежи на обжалване.

Енимехмедов е в ареста от 19-и януари 2013-а г. Тогава се проведе конференцията на ДПС, на която той насочи пистолет в спепоочието на Ахмед Доган. При осъждането му Софийският градски съд прецени, че няма причина мярката му за неотклонение да бъде променяна. Софийският апелативен съд обаче преценява, че е отпаднала опасността да се укрие и той може да чака развитието на процеса си под домашен арест.

На 26 февруари Софийския градски съд преквалифицира обвинението на Октай Енимехмедов от "опит" в "закана за убийство" и така постанови в пъти по-ниска присъда от поисканата от прокуратурата, като с това призна и изтърпените от него вече 13 месеца в ареста. С прочитане на присъдата съдия Пенка Велинова потвърди задържането под стража с аргумента, че не е отпаднала опасността да извърши друго престъпление, с което очевидно Софийският апелативен съд не е съгласен.

Засега институциите не дават подробности за това излязъл ли е вече от затвора Енимехмедов и къде ще изтърпява втората по тежест мярка за неотклонение. По лична карта той е регистриран в Бургас, но има адрес и в столичния квартал "Лозенец", където заведе психолозите веднага след като беше задържан.

Мярката за неотклонение "домашен арест" е втората по тежест и тя се приспада от финалния размер на присъдата, която след време трябва да произнесе Върховният касационен съд. Теоретично, ако наказанието от три и половина години затвор на Енимехмедов бъде потвърдено и от следващите съдебни инстанции, което може да отнеме над година, може да се окаже, че на края на процеса той ще има да доизлежава броени месеци.

Обратът по делото днес коментира и председателят на ДПС Лютви Местан. Според него промяната в мярката за неотклонение на Енимехмедов е тема, която трябва да се коментира предпазливо и от гледна точка на факта, че тя не означава каква ще бъде финалната присъда.

Делото не е приключило. Решението на първа инстанция е само един етап от един съдебен процес, който ние очакваме да завърши със справедлива присъда, обясни той.

Очакването за справедлива присъда на ДПС от началото на разследването на доседа е тежка осъдителна присъда като за опит за убийство.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна