Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 13 март 2014 година

Снимка: Ваня Минева

Стачката в Напоителни системи Клон "Мизия" се отлага. Съвместно със синдикатите е взето решение стачните действия да се отложат със седмица, за да се даде възможност на президента да обнародва закона, който регламентира отношенията между държавата, като възложител и компанията, като изпълнител. "След това обнародване държавата трябва да изплати дължимите от 2011 година насам суми на Напоителни системи, с които ние вече да се разплащаме с хората. Представители на нашите синдикати във Враца- КТ "Подкрепа" и КНСБ, бяха в кабинета ми и накрая стигнахме до единодушното мнение, че до 21 март включително дават отсрочка да се решат проблемите с дружеството"- каза за Радио ВИДИН управителят на дружеството Гриша Босашки. Според него неизплатените заплати са най-малкият проблем на дружеството. Компанията има огромни дългове и към доставчици, които могат да предявят претенциите си и да вкарат дружеството в несъстоятелност. Средната работна заплата на служителите в дружеството е около 600 лв.

Предпроектните проучвания и варианти за трасе на недоизградения участък от автомагистрала "Хемус" обсъдиха министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева, изпълнителният директор на Национална компания "Стратегически инфраструктурни проекти" Асен Антов и членовете на Консултативния съвет на Министерството на регионалното развитие. Представените варианти за трасе ще бъдат предмет и на обществено обсъждане, като част от процедурата по Оценката на въздействието върху околната среда (ОВОС). Индикативният бюджет за изграждането на избрания вариант е 1,5 млрд. лв. без ДДС. Оставащата за доизграждане част условно е разделена на 8 участъка, които да се възлагат за проектиране и строителство. Самите участъци са групирани в 3 приоритетни етапа, а именно от Ябланица до връзката Плевен-Ловеч (около 60 км), до Велико Търново (около 85 км) и до Белокопитово (около 110 км). В края на 2013 г. стартирахме търговете за проектиране на първия етап от проекта, а именно 60-те км от Ябланица до връзката Плевен-Ловеч и за изготвяне на ОВОС за трасето. През второто тримесечие на 2014 г. ще се проведе процедурата и за възлагане проектирането на втория етап, припомни Десислава Терзиева. Доизграждането на АМ "Хемус" ще окаже позитивно влияние върху развитието на три от районите за планиране на България - Северозападен, Северен централен и Североизточен. Общият брой на населението, което ще се възползва пряко от подобрената инфраструктура е приблизително 2,9 млн. души, посочи регионалният министър.

Над 80 от общо 132 села във Видинския регион имат под двеста жители. Част от тях се очаква в близките години да бъдат заличени от картата на страната- сочи статистиката. Област Видин е с най-малко население в страната - малко над 99 000 души. През последните десет години населението във Видинско е намаляло с близо 24 процента или с близо 31 000 души, съобщи директорът на Териториалното статистическо бюро Емилия Лазарова. Причините за това са отрицателния естествен прираст, изселването на населението вътре в страната и не малък процент емигрирали в чужбина.

В пилешкото месо няма наличие на растежни хормони, установи Областната дирекция по безопасност храните в Монтана, която извърши допълнителните проверки. Взети са проби от птицеферма в областта, уточни директорът д-р Людмил Антов. Пробите са извън действащата Национална мониторингова програма за контрол на остатъци, която се изпълнява постоянно. Пробите са изпратени в лаборатория в София, в които не е установено нерегламентирано влагане на растежни препарати. Според д-р Антов това е медийна психоза и няма как хормоните да се вкарат чрез фуража. "Това може да стане инжективно. Няма как в едно стандартно хале, където има около 20 000 птици всяка да бъде инжектирана, а и това е доста скъпо", коментира д-р Антов.

Заместник кметът на Враца Николай Йорданов проведе работна среща с представители на експлоатационни дружества във Враца- "Топлофикация", "ЧЕЗ- Разпределение България", "ВиК" и "Тролейбусен транспорт". Поводът бе предстоящите основни ремонти на ключовите улици в града. Дружествата поеха ангажимент да извършат и приключат с изкопните работи по улиците до 14 април. Подобна среща ще бъде проведена и с представители на кабелните оператори в града. Целта е след края на ремонтите да се осигури време за слягане на обратните насипи и асфалтирането да приключи преди есента.

Заместник министърът на образованието и науката Атанаска Тенева бе гост на областния педагогически форум, който се провежда под патронажа на областния управител Венцислав Василев и със съдействието на кмета на община Враца Николай Иванов. Дискусионният форум на тема "Предучилищната подготовка на детето -гаранция за бъдещи успехи" има практико-приложен характер и се организира във връзка с 10-годишнината от влизането в сила на задължителния характер на подготвителната за училище група, припомниха от пресцентъра на губернатора. Дискусионните акценти, които бяха разгледани от присъстващите бяха свързани с успешните модели за ефективно прилагане на задължителния характер на предучилищната подготовка на децата две години преди постъпването им в училище; проблеми и затруднения, свързани с практическото осъществяване на задължителния обхват на 5 и 6-годишните в детската градина; подходи за съхранение на детето и детството като ценност; ролята на детския учител за привличане децата и тяхната резултатна предучилищна подготовка; както и управление на ресурсите за позитивна и привлекателна среда.

Седем служители на общинската администрация в Белоградчик се обучават в компютърна грамотност. Курсът е с продължителност четири дни. Обучението е част от програмата за подобряване на управлението и организацията на работа в община Белоградчик. По-голямата част от служителите в местната администрация вече преминаха курсове по английски език в три нива, работа с база данни, делова кореспонденция, три обучения в Института по публична администрация и за работа с хора в неравностойно положение. Служителите от администрацията проведоха обучителен курс по жестомимичен език- за неговата същност и видове превод, необходим при различните групи хора, в зависимост от степента на загуба на слуха. Друга част от служителите успешно приключиха обучителен курс по брайлова грамотност. Тези компетенции трябва да помогнат при работата на общинската администрация с хората със зрителни и слухови проблеми. Двете обучения са единствени по рода си до момента. Курс по управленски умения и работа в екип предстои да бъде проведен. Обученията се финансират с европейски средства.

7 620 къса цигари без бандерол иззеха днес кулски полицаи. Бързи производства са образувани срещу двама жители на с.Раброво, Видинско. В хода на проведена тази сутрин специализирана полицейска операция за противодействие на нерегламентираното съхранение и разпространение на акцизни стоки в малките населени места, служителите на реда предприели проверки на територията на с. Раброво, общ.Бойница. В дома на криминално проявения и осъждан П.Н./54г./ в два найлонови чувала били открити 7400 къса цигари "Don". Други 220 къса от същата марка са намерени при проверка в дома на 53-годишната Ф.Д. Тютюневите изделия са иззети по надлежния ред. Уведомена е Районна прокуратура-Кула. Срещу двамата жители на с.Раброво в РУП-Кула са образувани бързи производства за престъпление по чл.234, ал.1 от НК.

Днес отбелязваме Световния бъбречен ден. Той се чества всеки втори четвъртък на март от 2006 година насам и протича под егидата на Международната федерация на фондациите за бъбречни болести. Идеята е да се обърне внимание на опасността от бъбречните заболявания и ранното им диагностициране. Проучване на Българско дружество по ендокринология и Българска бъбречна асоциация сочи, че значителна част от населението на страната над 20 г. възраст има данни за хронично бъбречно заболяване. В края на 2013 година в България има малко над 3 300 души на диализно лечение.

Детска градина "Звънче" в Берковица скоро ще придобие нов вид. Средства от проект "Красива България" са предоставени за укрепване на фасади и вътрешен ремонт на детското заведение. Общата им стойност е 62 105 лева. От тях 59 000 лева са предназначени за строително-монтажни работи и 3 105 лева- за организация, управление и изпълнение на проекта от страна на "Красива България". Финансовият принос на Община Берковица е в размер на 50% или 31 052 лева. Ще бъде ремонтирана фасадата, конструктивно укрепване на северозападна и североизточна фасада, шпакловане, боядисване и подмяна на прозорци и врати, подмяна на подови настилки на засегнатите помещения.

Нова танцова школа сформират към Ансамбъла за народни песни и танци "Дунав" във Видин. Школата е за любители и ще носи същото име- "Дунав". "Школата е за начинаещи, а идеята ни е чрез танца хората да се разтоварят. Ще учим необработени хора. Няма възрастови ограничения за записване, всеки е добре дошъл. Заниманията са безплатни", каза за Радио ВИДИН ръководителят на школата и главен художествен ръководител на ансамбъл "Дунав" Наталия Кирилова. Първото занимание на любителската школа ще бъде на 18 март от 18 часа в Младежкия дом. Всеки желаещ да се запише може да го направи още днес, а допълнителна информация може да получите на фейсбук страницата на ансамбъла на адрес: https://www.facebook.com/ensemble.dunav, както и в офиса на Наталия Кирилова- в сградата на Младежкия дом във Видин.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна