Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължават протестите в "Напоителни системи"

Снимка: БГНЕС
Стъпаловидните протести във всички клонове на държавното дружество "Напоителни системи" продължиха в Пловдив. Над 50 служители протестираха пред сградата на дружеството с искане да получат дължимите си за три месеца заплати. Със скандирания и плакати "Гладни сме" протестиращите поискаха държавата да изпълни ангажиментите си към тях.

През октомври служителите в "Напоителни системи" вече бяха излъгани, че няма да има проблеми със заплатите им, каза вицепрезидентът на КНСБ Валентин Никофоров по повод изявлението на министъра на земеделието и храните Димитър Греков, че до две седмици ще бъдат изплатени възнагражденията в дружеството.

Работещите в "Напоителни системи" - Пазарджик ще протестират във вторник, ако до понеделник не получат заплатите си, съобщиха от КНСБ.

Държавното дружество "Напоителни системи" ще бъде разделено на две части, съобщи заместник-министърът на земеделието Бюрхан Абазов. Част от него ще се обособи като търговско дружество, което да доставя и продава вода за напояване и да печели от това. Другата част ще остане държавно предприятие, което ще се занимава с отводняване. То ще поддържа дигите на реките и отводнителните съоръжения.

Години наред "Напоителни системи" е на загуба от отводнителните дейности, тъй като държавата не отпуска бюджет за това. След промяната в Закона за водите до края на месеца ще бъдат осигурени 15 милиона лева за целта, потвърди Абазов.

На 4,5 милиона лева възлизат дълговете за заплати към близо 1 900 работници от системата за изминалите три месеца.

Протестът ще продължи в различни части на страната и през следващата седмица.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна