Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма засилен миграционен поток на българи от Украйна и Крим към България

Снимка: БГНЕС

Няма засилен миграционен поток на българи от Украйна и Крим към България заради кризата в региона, заяви министърът на външните работи Кристиан Вигенин по време на парламентарния контрол.

Повишен интерес се проявява към получаването на визи "С" като възможност за бързо напускане на Украйна в случай на внезапно влошаване на обстановката. От информацията от посолството в Киев в периода от 20 февруари до 6 март 160 издадени визи за краткосрочно пребиваване от издадените общо 1483 визи от този тип, или 11 процента са издадени на етнически българи. През същия период са издадени общо 26 визи за дългосрочно пребиваване, като за нито една от тях не е кандидатствал представител на българската етническа общност. 

Към момента няма предпоставки за засилен миграционен поток към България, само на отделни случаи на българи, живеещи на територията на автономна република Крим, където българската общност е, според различни оценки, около 5 000 души. Това ни дава основание да считаме, че на настоящия етап няма основания за притеснения и опасения относно нормалния ход на живота на българите в Украйна.

Вигенин посочи, че се обмисля намаляване на таксите за визи не само за българите от Украйна. Той повтори позицията на България, че няма основание да бъде признат референдумът в Крим.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна