Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без споразумение завършиха преговорите в Лондон за кризата в Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Преговорите в Лондон за решаване на кризата в Украйна между министрите на външните работи на Съединените щати и Русия завършиха без споразумение. В края на продължилите половин ден разговори в Лондон и двете страни обявиха, че позициите им продължават рязко да се разминават.

След дълго обсъждане руският външен министър даде да се разбере, че президентът Путин не е готов да вземе каквото и да било решение относно Украйна преди референдума в Крим в неделя. Нито Съединените щати, нито международната общност ще признаят резултатите от този референдум, посочи американският държавен секретар Джон Кери.

На отделна пресконференция Сергей Лавров потвърди, че Москва и Вашингтон нямат "общо виждане" за Крим, където в неделя ще се гласува за това дали областта да се откъсне от Украйна и да се присъедини към Русия.

Той обаче се опита да разсее опасенията, че Кремъл се готви да разшири военното си присътвие в други украински области с етническо руско население.

Руската федерация няма и не може да има никакви планове за нахлуване в югоизточните райони на Украйна. Изхождаме от това, че правата на руснаците, правата на унгарците, правата на българите, както и правата на самите украинци, трябва непременно да бъдат гарантирани и защитени, каза Лавров.

Вашингтон вече заяви, че ако референдумът в Крим се проведе и Русия реши да анексира полуострова, то в понеделник ЕС и САЩ ще предприемат много сериозни стъпки.

Днес в Лондон руският външен министър предупреди, че ако Западът изпълни заплахата си и наложи санкции на Москва, това ще бъде контрапродуктивен инструмент, който ще застраши общите бизнес интереси и сътрудничеството с Кремъл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна