Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стабилно е състоянието на тримата полицаи, ранени в Лясковец

| обновено на 15.03.14 в 18:14
Снимка: БГНЕС

Полицията е задържала за 24 часа майката на 53-годишния Петко Петков, който уби един полицай и рани други трима вчера в Лясковец. Жената ще отговаря за незаконно съхранение на боеприпаси. Окръжната прокуратура във Велико Търново е образувала срещу Петков досъдебно производство за убийство на полицай при изпълнение на служебните му задължения. Делото се наблюдава от Върховната касационна прокуратура.

Състоянието на тримата полицаи, които бяха простреляни вчера в Лясковец, е стабилно. Опасността за живота им е преодоляна, съобщиха от Военномедицинска академия, където се лекуват баретите. 

И тримата пострадали служители на МВР са в стабилно състояние към момента, без усложнения, вследствие на огнестрелните наранявания. По последна информация на медицинския екип, който се грижи за тях в реанимацията на ВМА, липсват данни за развитието на компартиментен синдром, което означава поява на лошо хранене на мускулните групи, повишено налягане и развитие на бъбречна недостатъчност, което, по думите на лекарите, е знак за по-добра перспектива при възстановяването и на тримата. Днес ще бъдат извършени поредните операции и на тримата с цел предотвратяване на инфекциозни процеси. По преценка на лекарите в по-късните часове на деня евентуално ще им бъде извършена и хипербарна кислородна терапия в барокамерите на ВМА. Тези сеанси се правят, с цел да се повиши концентрацията на кислород в организма, което ще предизвика силно антимикробно действие, ще активизира активността на имунната система и ще подпомогне цялостно по-бързия възстановителен процес на организма. Към момента няма риск за живота им. В стабилно състояние са. И тримата са с добри жизнени показатели, обясни говорителят на болницата Румяна Станимирова.

Тя коментира и риска за загуба на крайник на единия от полицаите, за който беше съобщено вчера.

Този риск ще продължи и в близките дни. Той е свързан най-вече с риска с възникване на инфекции, но засега лекарите дават добри прогнози. Да се надяваме, че няма да възникнат такива усложнения и ще бъдат стабилизирани пациентите, каза Станимирова.

Днес тримата простреляни са претърпели поредните операции, с цел за се избегнат евентуални инфекции, уточни Румяна Станимирова.

По последна информация на медицинския екип, който се грижи за тях в реанимацията на ВМА, липсват данни за поява на лошо хранене на мускулните групи, повишено налягане, развитие на бъбречна недостатъчност, което, по думите на лекарите, е знак за по-добра перспектива при възстановяването и на тримата. В стабилно състояние са и тримата, с добри жизнени показатели, обясни тя.

След тричасова животоспасяваща операция вчера раненият при задържането Петков днес е в отделението по реанимация на Великотърновската болница. Пред залата дежури полицай, а по неофициална информация Петков е прикован към леглото с белезници. Доктор Николен Стойнов, който е оперирал Петков, описа състоянието му.

Състоянието му е стабилно, контактен, адекватен в момента и продължава да има опасност за живота му, каза доктор Стойнов.

Все още е под полицейска охрана триетажната кооперация в Лясковец, където бе престрелката. Районът е отцепен заради продължаващите процесуално-следствени действия. Хора от съдедните къщи споделиха мнението си за полицейската операция.

Доста груба беше според мен. Чупиха се прозорци към 5 часа, 5 и нещо. Помислих фойерверки, излязох, то се оказа, че полицаите влязоха през терасата. Още не мога да повярвам. Все едно е филм на ужасите. Малко прибързано ли стана, не знам. Може би да е имало и друг начин. Петко не бях го виждал от 3-4 години. Видях го миналата седмица на оня прозорец. Разговаряше с кварталния. Добър човек беше, но с течение на времето какво му стана. Аз виждам проблема за това, че може би и полицията не си е свършила навреме работата, защото при отнемане на разрешителното би трябвало да се изземе оръжието, боеприпаси, но все пак има вина и майката, защото може да се потърси лекарска помощ. Не може напълно нормален, здрав, прав човек да си стоиш то 4 години вкъщи, обясни един от хората в съседните къщи.

Аз просто от тяхното държание. Специално на майката. Тя е трябвало да намери начин, ако трябва да му сипе приспивателно. Не е помогнала в случая нито на сина си, нито на обществото като цяло, каза друга съседка.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна