Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВР ще прави подробна проверка на операцията в Лясковец

Снимка: БГНЕС

Вътрешният министър Цветлин Йовчев е разпоредил щателна проверка на всички обстоятелства по провеждането на полицейската операция в Лясковец. Това обяви в Боровец председателят на вътрешната парламентарна комисия Атанас Мерджанов

Заместник-министърът на вътрешните работи Васил Маринов допълни, че държавата ще засили контрола за притежаването на оръжие от цивилни лица.

Парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред ще изслуша главния секретар на МВР Светлозар Лазаров.

Депутатът Атанас Мерджанов допълни, че се обсъждат и промени в закона за боеприпасите и взривните вещества:

Искаме да направим още един свой собствен анализ за законодателни пролуки там, където се прецени, че има, а също така в момента тече и второто четене на Закона за оръжията, боеприпасите и взривните вещества. Ако има необходимостq ще бъдат направени и конкретни промени в същия закон, но по мнение на специалистите едва тогава, когато бъдат извършени прецизно.

Обсъжда се и вариантът да бъде намален срокът от пет на три години на документа за психично здраве, срещу който дадено лице се сдобива със законо притежавано оръжие, обяви заместник вътрешният министър Васил Маринов. Той добави, че кабинетът се справя и със ситуацията с бежанците по южната ни граница. МВР ще предложи и нов план за действие и нови мерки по границата до 2014-а година:

За да не допуснем да изпаднем в същата ситуация, в каквато бяхме миналата година. Знаете, че в Турция има един милион сирийски бежанци, ако свалим охраната по границата, напълно възможно е голяма част от тях да дойдат и при нас, заяви Васил Маринов.

Премиерът Пламен Орешарски обяви, че по случая с полицейската операция в Лясковец ще създаде работна група, за да се отговори адекватно на създалия се проблем:

Аз вече изисках мнение на представителите на МВР, на здравните власти и на социалните власти. Има нужда и ще създам още през тази седмица работна група от трите ведомства, която да погледне на целия проблем, за да може да се вземат превантивни мерки, а не след това да отчитаме кой е виновен и кой не си е свършил работата. Ще им дам кратък срок на работа. Мисля, че има напреднала степен на готовност да предложат такива мерки.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна