Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Плевнелиев ще лобира в Лондон за българския бизнес

| обновено на 17.03.14 в 11:13
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Започна тридневното посещение на президента Росен Плевнелиев във Великобритания. Сред основните цели на неговата визита е да бъдат активизирани българско-британските икономически и търговски отношения.

Държавният глава е придружаван от близо 30 български предприемачи. Днес те ще имат среща с представители на британските делови среди по време на обяд, даден в чест на президента Плевнелиев от кмета на Лондонското сити, финансовият център на Обединеното кралство. Утре ще бъде открит и специален българско-британски бизнес форум.

Великобритания е четвъртият по големина инвеститор в България с капитавложения от 2,5 млрд. евро. Българските фирми се надяват тази цифра да нарасне. Те смятат, че българската енергетика, както и инфраструктурните проекти в страната, ще привлекат нови британски средства. Друга област, която може да се окаже изгодна за британския бизнес, е създаването на съвместни предприятия в България за износ в трети държави, производството на детайли от автомобилната промишленост, както и аутсорсването на бизнес услуги.

Възможностите за насърчаване на чужди инвестиции в страната ще бъдат обсъдени днес и при срещата на Росен Плевнелиев с президента на Европейската банка за възстановяване и развитие Сума Чакрабарти.  

Държавният глава може да получи съвети и от десетките български експерти, които работят във финансовата институция. Той ще разговаря с тях по-късно днес преди да се срещне и с други представители на българската общност в посолството на страната в британската столица.

Визитата на Плевнелиев е наситена с официални срещи, най-атрактивната от които е с британския монарх. Кралица Елизабет Втора ще приеме Росен Плевнелиев във вторник. По-важните разговори обаче ще бъдат извън Бъкингамския дворец.

Българкият президент ще се срещне с вицепремиера Ник Клег и с британския външен министър Уилям Хейг. Очаква се съгласуване на позициите не само по горещи точки, като Украйна, но и изясняване на други, важни за България въпроси. Сред тях е искането на британското правителство Европейският съюз да преразгледа принципа на свободно движение на хора и да ограничи правата на имигрантите от други страни-членки. 

Росен Плевнелиев ще кацне в Лондон в момент, когато антибългарската кампания в жълтата британска преса позатихна заради несбъдналите се предсказания, че самолети, пълни с имигранти от София и Букурещ ще започнат да пристигат във Великобритания след първи януари.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна