Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България е на предпоследно място в ЕС по доверие на гражданите в независимостта на съдебната система

България е на предпоследно място в Европейския съюз по доверие на гражданите в независимостта на съдебната система, като през 2013-а това доверие е намаляло още повече в сравнение с предходните две години.

Данните са от годишния преглед на Европейската комисия за качеството, ефективността и независимостта на правосъдието в 28-те страни-членки. Според тях само гражданите на Словакия вярват по-малко в независимостта на съдебната си система от българите, а с малко по-добри показатели от нас е Румъния. Тя е и единствената страна, която отделя за правосъдие по-малко средства от България на глава от населението.

В същото време страната ни заема една от водещите позиции по брой съдии на глава от населението – по този показател сме на 4-то място в Европейския съюз.

При представянето на данните заместник-председателят на Европейската комисия и комисар по правосъдието Вивиан Рединг определи като тревожен факта, че в някои страни доверието в независимото правосъдие намалява, вместо да се повишава на фона на продължаващите реформи и мерки.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна