Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стойнев: Държавата може да стане собственик на трите ЕРП-та, ако те не платят дълговете си към НЕК

Снимка: БГНЕС

Ако електроразпределителните дружества не изплатят дълговете си към НЕК и се стигне до процедура за отнемане на лицензите им, държавата може да стане собственик на трите ЕРП-та, заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, който днес беше на работно посещение във фабриката на "Шнайдер Електрик" в пловдивското село Радиново. Той подчерта, че в случая става въпрос за енергийната сигурност на страната и правителството няма да позволи някой да я саботира. . 

Драгомир Стойнев отрече твърденията на част от енергийните компании, че са погасили задълженията си.

Те твърдят едно, сметките и фактурите на НЕК показват точно друго.

Фактурата на ЕVN за месец февруари е 67 милиона лева и те не са платили нищо, категоричен беше министър Стойнев:

Къде се намират? Ние сме държава-членка на Европейския съюз. Като припомни, че утре е крайният срок, поставен от ДКЕВР на трите ЕРП-та, преди започването на процедурата по отнемане на лицензите, Стойнев ги призова да изпълнят задълженията си и допълни:

НЕК, ако вземе тези 320 милиона, и като прибави и 550 милиона от "Топлофикация"-София, приблизително един милиард лева, мислите ли, че ситуацията няма да е по-добра? Разбира се, че ще бъде по-добра.

Запитан дали така не се изпраща опасен сигнал към потенциалните чуждестранни инвеститори, министърът заяви:

Не, напротив. Ние показваме ясно, че този, който спазва закона, ще има и подкрепата на правителството. Но когато някой си преценява на своя ръка да нарушава закона и по свой начин да тълкува закона и тяхната цел е да дестабилизират системата, а енергийната ни система е част от националната сигурност, държавата е длъжна да предприеме конкретни действия.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени