Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Домашните животни в с. Церово ще бъдат ваксинирани срещу бяс заради отстреляна лисица

От утре всички домашни животни в благоевградското село Церово ще бъдат ваксинирани срещу бяс заради отстреляна бясна лисица край селото. Четири екипа от Областната дирекция по безопасност на храните ще извършат ваксинацията.

Ловецът, отстрелял бясната лисица, е предал трупа на животното за изследване в Областната дирекция на Агенцията за безопасност на храните. Самият той също е посъветван да се ваксинира. Заради близостта на селото експертите са взели решение за ваксиниране на всички домашни животни, обясни доктор Григоров от Агенцията:

Това налага спешна ваксинация в село Церово на всички пашитни животни и кучетата. Правим организация да бъдат ваксинирани тези животни - всички. Набавена е ваксината.

Доктор Григоров припомни задължението на всички ловци да предават отстреляните лисици за изследване, защото те са едни от най-опасните преносители на заболяването:

Първо, това е вреден дивеч. Той се отстрелва. Заплащаме им на хората. По 5 евро плащаме на лисица. Ние работим съвместно с тях. Нали ваксинираме и дивите свине за чумата с тях. Така че имаме контакти, нямаме проблеми.

Спешната ваксинация е финансирана по държавната профилактична програма.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!