Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общо 21 руски и украински официални представители стават обект на европейски санкции заради Крим

Снимка: БГНЕС

Общо 21 руски и украински официални представители, отговорни за нарушаването на териториалната цялост на Украйна, от днес са обект на европейски санкции. Те включват забрана за пътуване в ЕС, както и замразяване на сметки и активи. Имената на потърпевшите не са обявени. Очаква се по-късно днес те да бъдат публикувани в официалния вестник на Европейския съюз. Неофициалните информации са, че в списъка има представители на руската Дума и на военното ръководство на страната, както и украински сепаратистки лидери. В него обаче няма членове на руското правителство, нито шефове на енергийни компании, съобщи преди малко българският външен министър Кристиан Вигенин и добави:

Това е още един сигнал, че ЕС иска да запази възможността за продължаване на разговорите с Русия, да не затваря дипломатическите канали. Надявам се руската страна да оцени този сигнал и да се възползва от него.

Още в четвъртък и петък, когато тук предстои среща на държавните и правителствените ръководители, списъкът на санкционираните може да бъде разширен. Също тогава, при липса на признаци за диалогичност от страна на Русия, може да се стигне и до налагане на търговски или икономически мерки срещу нея.

Българският външен министър подчерта, че въвеждането на санкции, които ще имат негативен ефект не само върху Русия, но и върху страни от ЕС, не е най-доброто решение. Според Кристиан Вигенин все още има шанс това да се избегне.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна