Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДКЕВР: Ако ЕРП-тата не се издължат до края на деня, утре започваме процедура по отнемане на лицензиите

Боян Боев

Днес изтича срокът, който правителството даде на електроразпределителните дружества да се издължат към НЕК. Задълженията им към държавната компания са 320 милиона лева. Ако трите ЕРП-та не изплатят дълговете си към НЕК и се стигне до отнемане на лицензиите им, държавата може да придобие обратно и трите лиценза, предупреди вчера икономическият министър Драгомир Стойнев.

Според министъра, проблемът е в това, че НЕК има не само задължения, а има вземания, които никак не са малко. Именно така се създава дисбаланс в системата. Правителството няма да допусне този дисбаланс, каза още Стойнев

Ако трите ЕРП-та не се издължат на НЕК до края на днешния ден, утре започваме процедура по отнемане на лицензиите им, заяви пред журналисти председателят на ДКЕВР Боян Боев.

Боев съобщи, че вече има и наказателни постановления за ЕВН и Енерго-Про в най-големия предвиден по закона размер от 1 млн. лева. В момента тече срокът за обжалването им, но оттук нататък действията на ДКЕВР ще бъдат за отнемане на лицензиите на дружествата, ако от тях не постъпят плащания, обясни Боев.

Прихващанията на средства от страна на ЕРП-тата са незаконосъобразни и те до момента са в размер на около 318 млн. лв. по информация на НЕК, посочи председателят на регулатора, цитиран от БТА. В чл. 35 на Закона за енергетиката е записано, че има ли разходи, които следва да бъдат признавани за минал период, то те трябва да бъдат предявени пред ДКЕВР, обясни Боев. Той добави, че трите дружества имат претенции за разходи от минал период, но вместо да ги предявят пред ДКЕВР, те директно си ги прихващат и това е незаконосъобразно.

Възможно е да има увеличение на цената на тока, ако електроразпределителните дружества докажат по-големи разходи, каза още Боян Боев.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна