Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Търг за активите на "Химко" ще се проведе във Враца

Снимка: БГНЕС
Във Враца ще се проведе търг с тайно наддаване за активите на обявения в несъстоятелност торов завод "Химко".  Обявената тръжна цена е близо 29 милиона лева. Тя е определена от лицензирани оценители като справедлива пазарна стойност на комбината. Заводът беше обявен в несъстоятелност заради задължения основно към "Булгаргаз", НЕК и НАП. Малка част - около 1% от дълга, е към бивши работници на предприятието. В хода на процедурата по несъстоятелност задълженията бяха намалени от 176 милиона лева до 86 милиона лева. Синдикът Росица Томова отказа да съобщи има ли заявен предварителен интерес към днешната продажба.

Според депутата от Коалиция за България Петър Кънев, ако държавата реши да купи активите, около 27 милиона лева се връщат като неплатени данъци, осигуровки, заплати и дългове към НЕК и "Булгаргаз":

Не съм убеден все още, че това предприятие може да заработи. Има много въпроси - откъде ще дойде по-евтиният природен газ и защо точно за нас ще има по-евтин природен газ, защо точно за "Химко"? Дали инсталациите, които вече са доста амортизирани, могат да произвеждат с много ниска себестойност, по-ниска от тази, която предлагат китайците или индийците. Много въпроси има, затова не мисля, че целта на програмата за реиндустриализация трябва да бъде възстановяване на стари фалирали предприятия.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна