Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите обсъждат проект на декларация за кризата в Украйна

Снимка: БГНЕС
По предложение на левицата Народното събрание ще обсъди проект на декларация за кризата в Украйна. Има три проекта - на Коалиция за България, на ГЕРБ и на "Атака".

Лидерът на БСП Сергей Станишев заяви, че не могат да бъдат игнорирани два основни факта - че в Украйна живеят над 250 000 българи и че България е икономически обвързана с Русия, най-вече с доставките на енергоносители:

Нашият проект е принципна, ясна и рамкова позиция на България, която стъпва на принципите на международното право, уважение и защита на териториалната цялост на Украйна, търсене на политическо решение и диалог за тази сложна криза. Разчитам и се надявам политическите сили в Народното събрание да проявят мъдрост и да постигнем максимално широко съгласие. Да бъдем в рамките на европейската позиция със своите, разбира се, специфични интереси.

От "Атака" настояват България да признае резултатите от референдума в Крим и да се обяви срещу икономическите санкции спрямо Русия.

ДПС не предлага свой проект за декларация, защото темата изисква обща позиция, която да защити адекватно българския национален интерес и да бъде приета с широко политическо съгласие



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна