Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КНСБ: Средната работна заплата може да е 1000 лева

Снимка: БГНЕС

Средната работна заплата, която българската икономика може да си позволи, е между 900 и 1000 лева, заяви в Пловдив лидерът на КНСБ Пламен Димитров. Той подчерта, че за да бъде преодоляно изоставането на заплатите спрямо ръста на  индустрията, е необходимо със законови мерки да бъде подкрепен процесът на колективното трудово договаряне. 

Доходите  на работещите в индустриалните сектори трябва да започнат да се променят, подчерта Димитров, като обяви, че синдикатът е инициатор на поредица от срещи с политическите партии, които ще се явяват на предстоящите избори.                                                                       

Искаме да чуем какви са политическите намерения и какви политики предлагат. Във времето, естествено, това не е еднакво във всички сектори, някъде е по-малка, някъде е по-голяма дупката, затова българинът е най-беден, той не е мързелив. Просто той има най-лоша система на първично разпределение на доходите. В тази връзка говорим за исканията  на политиците да подкрепят законово с мерки процеса на трудовото колективно договаряне. Това ще бъде нашата инициатива за рамкова директива на европейско ниво, гарантираща колективното трудово договаряне в целия ЕС. Това е инициатива, която КНСБ в момента лансира, и сме я предложили на нашите европейски синдикални структури.

КНСБ ще настоява още да бъде въведен необлагаем данъчен минимум, семейно подоходно облагане и изравняване на максималния осигурителен доход с размера на 10 минимални работни заплати. От синдиката подготвят проект за възстановяване на българската индустрия, залагащ на идеята, че основната тежест трябва да бъде поставена върху индустриализацията, даваща добавена стойност на икономиката и повече и по-добре платени работни места. В изработването на проекта участват осем индустриални федерации и браншови камари на работодателите.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени