Eмисия новини
от 16.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Не се появиха желаещи да купят "Химко"

"Химко"
Снимка: БГНЕС

Нямаше купувачи на търга за активите на врачанския завод "Химко". На следващата продажба цената на фалиралия торов завод ще бъде намалена с 20 на сто. В края на търга за продажбата на активите в цялост, синдикът Росица Томова заяви:

Не се явиха кандидат-купувачи на търга, нямаше внесен задатък, но търгът се счита за редовно проведен. От тук нататък следва продажба по реда на Член 717 ж. от Търговския закон.

При следващата продажба днешната цена на "Химко" от 29 милиона лева ще бъде намалена с близо 6 милиона лева. Химкомбинатът беше обявен в несъстоятелност заради дълг основно към "Булгаргаз", НЕК и националната агенция по приходите. В хода на съдебното производство, което продължи около десет години, дългът беше намален със 176 милиона лева до 87 милиона лева. 

Бивши работници на "Химко" се събраха пред административната сграда на торовия завод, за да проследят търга за имуществото му:

Държавата беше изявила желание като намерение, че отпуска 50 милиона за рехабилитация на "Химко". Тези 50 милиона не знам как ще бъдат реализирани, но народът не повярва и наистина това се случва днес.

Всички бяхме убедени, че днес ще има търг. Очаквахме да има един скок.Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.