Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Народното събрание избира ръководството на новата Централна избирателна комисия

Снимка: БГНЕС
Народното събрание избира днес ръководството на новата Централна избирателна комисия измежду номинираните от парламентарно представените партии кандидати и от тези партии и коалиции, които имат евродепутати, избрани от техните листи.

Ивилина Алексиева е предложението на БСП за председател на ЦИК за евроизборите през май. Маргарита Златарева е предложението на ГЕРБ. "Атака" предлага за заместник-председател Мария Мусурлиева, а ДПС предлагат за секретар Севинч Солакова.

Още при номинациите от ГЕРБ настояваха да поемат ръководната функция в ЦИК. Според партията това ще гарантира прозрачността на комисията. Управляващите обаче предпочитат Ивилина Алексиева, която освен от БСП е предложена и от неправителствения сектор. НДСВ издига досегашния си представител в ЦИК Иванка Грозева. От Синята коалиция издигат Ивайло Йовков, който е в Гражданския съвет на Реформаторския блок.

Новата комисия ще е 19-членна, от които 4-ма души в ръководството и 15 членове, които ще се назначават с указ на президента.

Очаква се изборът на ръководство на Централната избирателна комисия да се предава пряко по Българското национално радио.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна