Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руската Дума ще гласува присъединяването на Крим към Русия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

На извънредно заседание руската Държавна Дума ще гласува единодушно двата законопроекта, които уреждат юридически присъединяването на Крим към Русия и създаването на два нови субекта в състава на федерацията.

Докладчик по двата документа беше външният министър Сергей Лавров.

Решението за приемането на Крим в Русия се базира на свободно изразената воля на многонационалния народ на Крим по време на референдума на 16-и март. Това решение отговаря на международното право, включително на положението в Устава на ООН за суверенно равенство на държавите и правото на народите на самоопределение, заяви Сергей Лавров.

Той посочи още, че народите на Крим и Русия са свързани исторически и обединяването им в рамките на една държава ще бъде от полза за тяхното благополучие и напълно отговаря на интересите на Русия. Договорът за присъединяване на Крим предвижда преходен период до края на годината за уреждане на въпросите, свързани със създаването на държавни институции и интеграцията на новите територии в икономическата, финансова, кредитна и правна система на Руската федерация.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна