Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавата може да подпомогне специализираните предприятия на хора с увреждания

Снимка: БГНЕС

Министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов заяви, че държавата може да подпомогне специализираните предприятия на хора с увреждания. Той откри в Пловдив изложение на социалните кооперации. 130 от тях дават работа на около 6 хиляди души, половината са хора с увреждания.

Със средства от бюджета и от Европейски съюз на стойност 500 хиляди лева миналата година са подпомогнати 38 проекта в рамките на два конкурса, организирани от Агенцията за хората с увреждания, каза още министър Адемов.

Що се отнася до Оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" през изтичащия програмен период са усвоени близо 7 милиона лева за проекти, свързани с подобряване и адаптиране на работни места, подкрепа на работодатели за наемане на хора с увреждания, каза Адемов.

Участници в изложението подчертаха, че трудно издържат на пазара.

Социалните предприятия са реална възможност за трудова и социална рехабилитация и тези предприятия трябва да бъдат подпомагани от държавата. Ние не чакаме нищо наготово, ние работим и искаме възможности за упражняване правото ни на труд, обясни Йовка Гайкова от Варна.

В панаира тази години участват също социални предприятия и кооперации от Румъния и Италия.  


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна