Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протести в София и Варна заради застрояването на "Карадере"

Снимка: БТА

Няколкостотин души се събраха пред сградата на Министерския съвет, пред бившия Партиен дом и президенството в знак на протест срещу застрояването на "Карадере". Сградата на Министерския съвет беше отцепена с метални заграждения и жива верига от полицаи. Малко след 18 часа протестиращите блокираха и движението в района. Със скандирания "Оставка" и "Искаме природа. Не искаме бетон" те изразиха своето възмущение. Някои от тях споделиха:

За пореден път беше прекрачена една граница за застрояване на българското Черноморие. И молим, братът на Сергей Станишев просто да си изтегли желанията от там, защото по принцип и каузите на "Зелените" и зелените можем да кажем със сигурност, че сме много силни сега. Вярваме в силата си. Вярваме в единственото нещо, което е останало в България и това е природата.

Тук съм, за да спра едно безобразие срещу българската природа. Доста хора са на същото мнение срещу застрояването на "Карадере". 

Протест беше организиран и пред сградата на Община Варна, където се събраха, макар и не толкова много хора, част, от които млади еколози с велосипеди.

Категорични сме, че "Карадере" не трябва да се застроява, защото това е един от малкото уникални и девствени плажове в България. Редовно го посещаваме и смятаме, че това място трябва да остане съхранено и на него да не се строи нищо. Що се отнася до управляващите, мислим, че това, ако се случи, ще е капката, която ще прелее гнева на хората. Защото твърде много станаха подобни случаи в България, казаха те.

Някои от протестиращите, които имат земи в района на "Карадере" смятат, че имат и личен мотив, за да настояват за това, районът да не се застроява. Според тях проектът на архитект Георги Станишев и известния архитект Норман Фостър е бил изключително екологичен, а това което сега се приема от Министерския съвет е нещо съвсем различно от първоначално заявеното намерение.

Утре във Варна пристига кметът на община Бяла Анастас Трендафилов, който ще присъства на среща на кметовете на общини от Варненска област с областния управител на Варненска област Иван Великов. Очаква се той да изрази становището и на Общината.

Протестиращите заявиха, че категорично ще защитават това място, както са защитавали преди това "Иракли" .

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна